Hoe minder insecten hoe instabieler het ecosysteem van de natuur. En dat gaat behoorlijk de verkeerde kant op. Elk jaar neemt het aantal insecten met één à twee procent af, zo laat nieuw onderzoek zien. En dat stopt niet.

Foto: Maxime Raynal (cc)


Op de Heijplaat trof ik vandaag dit weeswagentje van Connexxion aan. De Parkshuttle is een autonoom rijdend pendelbusjes voor forenzen. Al sinds 2006 in bedrijf, maar hier klaarblijkelijk als een zakdoekje en de goot geworpen. Wat een treurig beeld van een vervoersmodaliteit waar de wereld het halleluja over zingt.


Link: hoe gedachte Europese Raad over encryptie ontwikkelt


Eerste generatie Tesla Roadster (2008–2012)

De opkomst van smartphones en mobiel internet zegt verrassend veel over de toekomst van de auto-industrie. De dagen van autofabrikanten als Audi, Mercedes als Renault zijn geteld en de weg ligt open voor Tesla, Rivian en BYD. Bedenk: wie kende vier jaar geleden Oppo, Huawei of Xiaomi?

Een heel duidelijk signaal dat het deze kant op gaat, is nieuws van de Taiwanese fabrikant Foxconn vorige maand. Ze gaan elektrische auto’s maken. En niet zomaar een paar. Nee. Het doel is dat ze over zeven jaar onderdelen leveren voor tien procent van de nieuwe e-auto’s. Waarom is dat zo opmerkelijk? We…


Half Nederland zit al weken thuis te werken en vindt dat meer dan prima. Ja, het is inspannend, maar je krijgt ook lekker veel werk verzet. Maar is dit onze toekomst? Daarvoor zal nog heel wat water door de Rijn moeten stromen.

Al bijna twee maanden zitten hele volksstammen thuis te werken aan een tafel in de huiskamer of de keuken. Vaak zitten er ook nog kinderen in de buurt of een partner die óók thuis de boel draaiend probeert te houden op het werk. Respect voor iedereen die alle ballen in de lucht houdt en na vallen weer opstaat…


(foto: Sara Biljana (cc))

De gigantische vakbeurs voor de telecomindustrie MWC Barcelona heeft één ding laten zien: de branche heeft geen idee van zijn eigen toekomst. Wie zijn de nieuwe doelgroepen, voor welke producten en diensten en wie gaat daar hoe geld aan verdienen? De belbazen tasten feestend en orakelend in het duister.

Richtingloos. Dat is het woord dat me te binnen schiet als ik het nieuws, de meningen en aankondigingen bekijk van het Mobile World Congress (MWC). Op het oog is het een dolle blije boel. Weer talloze nieuwe telefoons van de grote merken en een juichstemming over de aanstaande introductie van 5G…


KPN heeft een probleem van wereldformaat. Hij wil een provider ‘de onbetwiste kwaliteitsprovider zijn met de beste diensten, klantenservice en netwerken’ en stopt daaróm met XS4ALL. Dat zou een enorme downgrade worden. KPN moet er juist naar streven om zo goed te worden als XS4ALL en moet daaróm het bedrijf apart houden.

Ik ben geen fan van geschiedenisboekjes herschrijven uit politieke correctheid en wat KPN van plan is lijkt precies daar op. Wéér staat het op het punt om een stuk Nederlandse internetgeschiedenis om zeep te helpen. Waarom moest Planet Internet sterven en is diens hele archief gewist? Dat domein…


Stelletje hebberds. De meesten hoeven alleen de term 5G maar te horen of het geluid van rinkelende kassa’s klinkt ze al in de oren. “Nóg sneller internet, nóg meer technologie!” Maar helaas, het is niet de consument die echt profijt heeft van 5G.

Niet echt een eindejaarscadeautje, deze voorspelling. Want zorgen nieuwe technische ontwikkelingen er niet voor dat wíj profiteren?! Dat wíj krijgen waar we recht op hebben? Nope. Niet meer. Onze beurt is voorbij. Tijd voor de volgende groep. Trek maar een nummertje en sluit weer aan achteraan in de rij.

Afgelopen week hebben we een goed beeld gekregen…


Je ziet hier alleen versie 1 en 2. Versie 3, die nieuwe met waterkoeling, kwam niet door de douane.

Foto’s genomen op Google Cloud Next in Londen.


Er komen weer ontslagen bij de publieke omroep en als het tegenzit wordt er zelfs gesneden in ‘Andere Tijden’. Doodzonde. Het NPO-bestuur zit met de handen in het haar. Er wordt minder tv gekeken. Of beter: naar hún programma’s.

Een paar maanden geleden zag ik statistieken met kijkcijfers van een omroep en die waren niet mals. Die zijn al heel lang niet mals, maar dalen en inzakken is niet hetzelfde. Als ergens de kijkcijfers echt inzakken dan is het wel onderen jongeren. En laten dat nu net de tv-kijkers van de toekomst zijn. Of beter: hadden moeten zijn.

“Er is…

Erwin Boogert

Online business & technologie | Journalist Emerce |

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store