Column: De roze bril die 5G heet

(foto: Sara Biljana (cc))

De gigantische vakbeurs voor de telecomindustrie MWC Barcelona heeft één ding laten zien: de branche heeft geen idee van zijn eigen toekomst. Wie zijn de nieuwe doelgroepen, voor welke producten en diensten en wie gaat daar hoe geld aan verdienen? De belbazen tasten feestend en orakelend in het duister.

Richtingloos. Dat is het woord dat me te binnen schiet als ik het nieuws, de meningen en aankondigingen bekijk van het Mobile World Congress (MWC). Op het oog is het een dolle blije boel. Weer talloze nieuwe telefoons van de grote merken en een juichstemming over de aanstaande introductie van 5G. Maar daar gaat het ook juist mis.

Even een stapje terug. Een reis naar het verleden van menig opgroeiend jongetje. Denk aan een willekeurige dag vlak voor de zomervakantie van de basisschool. Er wordt een voetbaltoernooi georganiseerd tussen alle scholen uit de omgeving. Jij droomt er natuurlijk van om in de laatste minuut het beslissende doelpunt te scoren. Het massaal opgekomen publiek scandeert je naam en het knapste meisje van de klas bedankt jou voor de overwinning met een kusje. Geweldig. Drie dagen lang loop je op wolken.

Nou, zo ging het er in Barcelona afgelopen week ongeveer ook aan toe. De beurs, die ieder jaar de paaltjes om het veld zet, is een goede mix van feit en fictie. Het is die droom waar honderdduizend bezoekers (!) eventjes en allemaal tegelijk in roezen. Het is de kus van het knapste meisje van de klas. En ze heet 5G. Zo dichtbij, maar oh zo onbereikbaar.

5G bestaat niet. Het is er niet en het zal nog jaren duren voordat het op grote schaal commercieel is uitgerold. Wat het wel is, is een belofte. Meer apparaten en meer snelheid. Maar zoals ik vorige keer beschreef, zijn het vooral grootzakelijke concerns en bijvoorbeeld overheden die hiervan gaan profiteren. Het is het fundament voor het ‘internet of things’. Prima. Graag zelfs. Eindelijk weer een serieuze impuls voor technologische vernieuwing. Hopelijk geeft dat aan telecomaanbieders een antwoord op de vraag: wat is ons verdienmodel van de toekomst? Want ze hebben werkelijk geen idee, zo bleek in het zonnige Spanje.

Inmiddels is het voor telefoonfabrikanten traditie om op het MWC nieuwe telefoons aan te kondigen. De grootste verrassing dit jaar was de introductie van telefoons met buigbare schermen. Eindelijk de doorbraak waar zo lang op is gewacht. Alleen, het is geen doorbraak voor de Samsungs van deze wereld. Nee. Zij hielden hun ludieke toestellen in glazen kasten afgeschermd van de grijpgrage handen van vloggers en schrijvers. De doorbraak is vooral spannend voor de makers van de flexibele displays. Zij leuren al jaren met hun technologie en vonden eindelijk een branche die de grote investeringen wil doen om massaproductie interessant te maken. Verwacht in de toekomst dus veel oprolbare OLED-schermen. Aan de muur, in de bibliotheek, de collegezaal of in de winkel. Maar niet in je telefoon. Weer eentje voor in het museum van de silly phones.

Ik kan me nog een MWC herinneren waar Ericsson een demo gaf van de mogelijkheden die UMTS/3G zou bieden. “Je kunt zélfs videotelefoneren”, klonk het toen ronkend. En inderdaad, dat is inmiddels normaal geworden. Via WhatsApp, Skype en Facetime. Waarmee ik maar wil zeggen dat ook toen al mobiele aanbieders geen idee hadden. In die zin is er niets veranderd.

Overigens, de leukste verrassing onder de nieuwe telefoons vond ik zelf de nieuwe Nokia’s. Voor nog geen honderd euro koop je nu een fatsoenlijke mobieltje met AndroidOne (de 1 Plus) aan boord. Dit stuk van de markt is af. Tijd om serieus over de volgende fase na te denken. Zonder de kraaltjes en kettingen alsjeblieft.

*) Deze column verscheen eerder op Bellen.com

Online business & technologie | Journalist Emerce |