Column: 5G, mooie maar lege belofte

Stelletje hebberds. De meesten hoeven alleen de term 5G maar te horen of het geluid van rinkelende kassa’s klinkt ze al in de oren. “Nóg sneller internet, nóg meer technologie!” Maar helaas, het is niet de consument die echt profijt heeft van 5G.

Niet echt een eindejaarscadeautje, deze voorspelling. Want zorgen nieuwe technische ontwikkelingen er niet voor dat wíj profiteren?! Dat wíj krijgen waar we recht op hebben? Nope. Niet meer. Onze beurt is voorbij. Tijd voor de volgende groep. Trek maar een nummertje en sluit weer aan achteraan in de rij.

Afgelopen week hebben we een goed beeld gekregen van waar de Nederlandse telecommarkt naartoe gaat in de komende jaren. KPN had zijn Capital Markets Day en T-Mobile kreeg van de Europese Commissie groen licht om Tele2 Nederland zonder bijzondere voorwaarden over te nemen. Aangezien het hier om de nummer één en gedeelde nummer twee van de markt gaat, bepalen hun respectievelijke plannen de toekomst.

Maximo Ibarra, de nieuwe topman van KPN, windt er geen doekjes om. Meer marktaandeel hoeft niet, meer omzet en winst per klant wel. Hoe? Meer producten per klant verkopen. Simpel. Om dat te bewerkstelligen hervat hij de investeringen in glasvezel naar huishoudens en maakt het mobiele netwerk klaar voor 5G.

Bij T-Mobile klinken de beloftes ongeveer hetzelfde, maar topman Søren Abildgaard heeft haast. Hij moet toch al twee mobiele netwerken integreren dus neemt direct de gelegenheid om de diepte-investeringen naar voren te trekken. Eind 2020 wil hij als eerste landelijk dekkend 5G-ready zijn. Zijn enige onzekere factor is wanneer de overheid de frequentieveilingen houdt.

Als consument krijgen we hierdoor toegang tot hogere downloadsnelheden. Glas en 5G staan gigabits per seconde toe. Althans, tussen kunnen en krijgen zit nogal een gat. De gemiddelde afgenomen snelheid op het vaste net ligt zo rond de veertig megabit. We hebben nog helemaal geen noodzaak tot meer. Het enige waarvoor we die datapijp goed gebruiken is video. Als de breedbandvoorspellingen van Ericsson uitkomen dan gebruiken we die nóg dikkere verbindingen in 2024 om nóg meer video te kijken. Niet echt inspirerend of creatief dus. Al ben ik toch wel erg geïnteresseerd in het aanbod van online sportzender Dazn, mochten die ook naar Nederland komen. Lijkt me een kwestie van tijd.

Niet de consument maar het bedrijfsleven wacht de grootste vernieuwingen met 5G. KPN was er vrij expliciet over ‘mostly for B2B’. T-Mobile zegt: ‘Zowel grote multinationals als de winkel om de hoek profiteren hiervan.’

De reden hiervoor ligt in de technologie achter 5G. Het is de bedoeling dat de nieuwe netwerken bijvoorbeeld een miljoen apparaten op een vierkante kilometer (!) tegelijk kunnen bedienen. Mét gigabitsnelheid en met een latency van onder de milliseconde. Mensen hebben daar geen behoefte aan, machines wel. Denk aan drones die van bovenaf laten zien hoe landbouwgrond erbij ligt, aan een monitor die toont waar een zeecontainer zich precies bevindt op een internationaal traject of denk aan sensoren die voor een arts de gesteldheid van een ziek persoon constant monitoren. Er zijn ontelbaar veel scenario’s te verzinnen.

T-Mobile biedt daarom tot 2025 gratis toegang tot zijn narrowband IoT-netwerk aan voor bedrijven. Kunnen ze alvast de tenen in het water steken.
Wie wat inspiratie wil opdoen met internet of things kan misschien ook eens kijken naar de nu al bejubelde start-up Hiber uit Amsterdam. Echt Nederlands. Afgelopen week schoot het twee satellieten de ruimte in om wereldwijd objecten te kunnen lokaliseren.

Nog steeds blijf ik benieuwd of telecomaanbieders hun portfolio serieus gaan uitbreiden met clouddiensten. Want wat we hierboven zagen gaat over het genereren en vervoeren van data. Als telco’s daar stoppen dan komt de verwerking van die data volledig in handen van cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft. Hoe modern een 5G- of glasvezelnetwerk dan ook is, het blijft dan een domme pijp. De intelligentie wordt dan nog steeds gecreëerd in Amerikaanse wolken. Weer een gemiste kans.

*) deze column verscheen op 4 december 2018 al op Bellen.com

*) Foto: Claudia Dea (cc)

Online business & technologie | Journalist Emerce |